Onderzoek door een podotherapeut

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten en/of een abnormaal looppatroon. Denk hierbij aan onderbeen-, knie-, heup- en (onder)rugklachten. Voetklachten kunnen bestaan uit spier- of peesaandoeningen, overbelasting of huid- en nagelafwijkingen. Een podotherapeutisch onderzoek wijst uit wat de klachten veroorzaakt,  waarna er een passende behandelmethode wordt gekozen. 

Hoe gaat een bezoek aan een podotherapeut in zijn werk?

Wanneer u voor het eerst bij een podotherapeut komt wordt er eerst een algemeen onderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar uw klachten en de eventuele oorzaak van deze klachten. U heeft voor zo’n onderzoek geen verwijzing van uw huisarts nodig. Als u besluit om rechtstreeks een afspraak te maken met onze podotherapeut zal zij tijdens de eerste afspraak een screening uitvoeren. Dit betekent dat ze zal vaststellen of de podotherapeut de juiste specialist is voor uw klachten. Wanneer dit niet het geval is stuurt zij u door naar uw huisarts of specialist.

Van tevoren het intakeformulier invullen
Help ons tijd besparen tijdens uw eerste afspraak. Vraag het intake-screeningformulier aan en vul dit alvast in. Zo kunnen we sneller overgaan tot het behandelen van uw voetproblemen.

Waar bestaat een podotherapeutisch onderzoek uit?

Het podotherapeutisch onderzoek bij Voetinstituut Penninx bestaat uit:

  • Anamnese Dit is een vraaggesprek waarin uw klachten uitgebreid worden besproken.

  • Inspectie Bij de inspectie wordt de houding van uw hele lichaam bekeken. Speciale aandacht gaat uiteraard uit naar de voeten.

  • Palpatie Bij pijnklachten wordt tijdens de palpatie bekeken waar uw pijn precies zit.

  • Functieonderzoek Tijdens het functieonderzoek wordt gekeken naar de bewegingsmogelijkheden van de voet.

  • Ganganalyse Bij de ganganalyse wordt gekeken hoe de voet zich tijdens het lopen afwikkelt en beweegt.

  • Blauwdrukken We maken inktafdrukken van uw voet door middel van een digitale voetscan.

  • Schoeninspectie Ook het schoeisel dat u draagt wordt bekeken. De slijtage van uw schoen vertelt ons meer over uw looppatroon. Een schoen waar u geruime tijd op gelopen heeft vertelt ons vanzelfsprekend meer dan een nieuwe schoen.

Na afloop van het onderzoek bespreekt de podotherapeut de bevindingen met u. Onder meer wat de eventuele oorzaak van uw klachten is en wat hieraan gedaan kan worden. In overleg met u bepalen we dan een behandelmethode.

Wilt u meer informatie over podotherapie? Download de brochure.

Maak een afspraak voor een podotherapeutisch onderzoek bij Voetinstituut Penninx in Gemert.

Neem contact met ons op